04-6272291

מידע שימושי

חיסונים – כמה? איך? מתי?

מושגי יסוד באימונולוגיה

כאן תוכלו לקרוא מאמרים בנושאים מגוונים מעולם הווטרינריה ובעלי החיים. ישנו תחום אחר שמעניין אתכם? זקוקים למידע נוסף בשביל עבודה ללימודים? נשמח לספק לכם תשובות מקצועיות, מפורטות וברורות לכל השאלות.

כל שעליכם לעשות הוא ליצור איתנו קשר במרפאת החיות בכרכור: 04-6272291.

קריאה מהנה!

חיסון כלבים וחתולים נגד מחלות נחשב להליך פשוט, ולכן רוב הבעלים מקבלים את החיסונים כדבר מובן מאליו. זהו, באופן גורף, הטיפול הווטרינרי הנפוץ ביותר המתרחש במרפאתנו, ומצד שני גם נושא המועד לבלבול ולטעויות. במאמר זה ננסה לענות על מספר שאלות נפוצות, ואף להרחיב ולהעמיק עבור אלו המתעניינים בנושא מעבר לרמה הבסיסית.

איך עובד חיסון ?

במונחים הפשוטים ביותר, החיסון מעודד את המערכת החיסונית של החיה (או האדם) להגן על הגוף מפני המחלה. כאשר אנטיגן או כל גורם מחלה מדבקת חודרים לגוף, הם מזוהים כגורם זר ומיוצרים נוגדנים המותאמים לחסלם. גם לאחר שהגורם הזר נעלם מהגוף, התאים שיצרו את הנוגדנים "זוכרים" אותו, ויהיו מסוגלים ליצר נוגדנים מתאימים מהר יותר בפעם הבאה שיפגשו בו.

האם בעלי חיים נעשים חולים בעקבות החיסון ?

כאשר הופיעו החיסונים לראשונה, הודבקו המטופלים בצורה קלה יותר של המחלה או במחלה הדומה לזו שנגדה רצו לחסן. כיום החיסונים מכילים גורמי מחלה מוחלשים, מומתים או חלקיים בלבד, הניתנים לזיהוי אבל אינם מעבירים את המחלה עצמה. ברור אפוא שגורם מחלה מומת המוזרק לגוף אינו יכול לגרום למחלה עצמה, אך גורמי מחלה מוחלשים יכולים גם יכולים ועל כך נדון בהמשך.

לאילו תגובות ניתן לצפות מבעל החיים לאחר החיסון ?


התגובות לחיסון נפוצות יותר ממה שנהוג לחשוב, והן מקיפות טווח רחב של סימנים ומחלות נלוות. חום, חולשת שרירים, עייפות וחוסר רצון לאכול הינם הסימנים השכיחים ביותר המופיעים תוך 24 – 48 שעות לאחר החיסון, ונראים לרוב בכלבים צעירים ובגזעי שעשועים (גזעים קטנים כדוגמת פודל, טרייר וכדומה). תופעות כמו הקאות ואלרגיה נצפות גם הן לעתים קרובות. קיימות מחלות נוספות, נדירות יותר, שיוזכרו בהמשך ואשר קשורות אף הן לחיסונים.

מכל מרכיבי החיסון המשושה, מרכיב הלפטוספירה הוא הגורם הבעייתי ביותר מבחינת תופעות הלוואי, ולכן לא רצוי לחסן בו גורים צעירים בגילאי 8 – 9 שבועות.

איזה חיסון עדיף: מומת או מוחלש ?

לכל סוג של חיסון ישנם יתרונות וחסרונות. חיסונים מוחלשים (Modified-Live) מספקים הגנה חזקה ומהירה יותר, הנמשכת זמן רב יותר. הם זולים יותר, אך רגישים לתנאי הסביבה ומתקלקלים מהר. בחלקם ניתן לחסן פעם אחת בלבד במהלך החיים, והם מספקים חיסון מקומי. מצד שני, גלום בהם הפוטנציאל להפוך לאקטיביים ולגרום למחלה שנגדה הם אמורים לחסן, בעיקר אצל בעלי חיים שמערכת החיסון שלהם חלשה או "עסוקה". לכן, כל וטרינר בודק היטב את הכלב לפני החיסון, כולל מדידת חום ובחינת הרגשה כללית. אם הבדיקה אינה משביעה את רצונו, לא יחוסן בעל החיים.

חיסונים אלו גורמים לעתים להפלה, מאחר שהם גם משפיעים על המערכת ההורמונלית הנקבית וגורמים לשינויים מזיקים בחלקם. לעתים הם עצמם גורמים להחלשת מערכת החיסון, ובעקבות כך בעל החיים חולה במחלות שונות, ולאו דווקא במחלה שנגדה חוסן.
לעומת זאת, חיסונים מומתים אינם יכולים לגרום למחלה. תופעות הלוואי שלהם חלשות עד לא-קיימות, למעט תופעות אלרגיות שנפוצות יותר דווקא בחיסונים אלו. החיסונים המומתים הם יציבים יותר ונשמרים היטב גם בתנאים לא אופטימליים.

במשטר חיסונים כזה יש צורך ביותר זריקות בתחילת הטיפול ובמספר רב יותר של זריקות דחף (Booster), והם אינם גורמים לחיסון מקומי. לדוגמה: חיסון מומת כנגד Bordatella (אחד הגורמים לשעלת הכלבים – Kennel Cough) צריך להינתן פעמיים, ורמת החיסון שלו נעה בין 60% ל- 80% בלבד. הוא לא נותן הגנה מקומית בדרכי האוויר. 

מספר תרכיבים בחיסון אחד

אם חיסון זו פרוצדורה שנושאת עמה סיכונים, אז מה קורה בחיסון משושה שבו מוצגים למערכת החיסון 6 אנטיגנים בבת אחת? האם הסיכון עולה?

זו בהחלט שאלה טובה והדעות לגביה חלוקות. דעתנו האישית היא שאכן כך הדבר, ולו רק מבחינה הגיונית. אם נקצין את המצב וניתן למשל 100 חיסונים בו-זמנית, נתקשה למצוא רופא או חוקר שיחשבו שאין בכך סיכון עצום. לכן, באופן עקרוני, ככל שעולה מספר החיסונים הניתנים בו-זמנית, עולה גם רמת הסיכון. עד כמה? האם שישה חיסונים מסוכנים יותר מארבעה? או מאחד? איננו יודעים.

אז מה, לא לחסן?


חס וחלילה! החיסונים הצעידו אותנו קדימה ואפשרו לנו למנוע מחלות איומות ונוראות. בלעדיהם מצבנו היה גרוע בהרבה. השאלה היא לא אם לחסן, אלא כמה לחסן ובאיזו תדירות, ועל כך נדון בהמשך.

מדוע כלבים מחוסנים עדיין חולים?

לעתים החיסון אינו פועל, והכלב חולה במחלה שלא היה אמור לחלות בה. הסיבה הפשוטה ביותר היא שהחיסון היה מקולקל, מה שנפוץ במיוחד בחיסונים המוחלשים הרגישים לתנאי הסביבה. אין צורך לרוץ ולהאשים את הווטרינר שלכם. ייתכן שאירוע מצער של אי-שמירת טמפרטורות נאותות התרחש אי-שם לאורך שרשרת הייצור של החיסונים.

סיבות אפשריות נוספות:

  • אם בעל החיים היה חולה בעת מתן החיסון, מערכת החיסון שלו אינה מתפקדת כרגיל. לכן יכולה להופיע המחלה שנגדה ניסינו לחסן.
  • מתן תרופות סטרואידליות המדכאות את מערכת החיסון. במהלך הימים לאחר מתן החיסון (או לפניו) לא יפותחו נוגדנים, ותיתכן הידבקות במחלה.
  • תנגודת אימהית המפריעה להיווצרות נוגדנים בגוף הגור.
  • מרווחים לא נכונים בין החיסונים ההתחלתיים.
  • רגישות גזע ספציפית, לדוגמה: דוברמנים ורוטוויילרים רגישים יותר לנגיף הפרוו (Parvo).

אז כמה חיסונים לתת ומתי?


קודם כל יש לציין שישנן גישות שונות בקרב הרופאים, ושניתן למצוא מגוון של שיטות חיסון. עד היום אין הוכחה חד משמעית לכך שיש לעשות כך או אחרת. כל רופא מאמץ את שיטתו בהתאם למוסד לימודיו, לניסיונו האישי, לקולגות ולחומרים שקרא בנושא. בכל מקרה ישנם כמה כללים שכולם שומרים עליהם:

  • חיסון ראשון אינו מומלץ לפני גיל 8 – 9 שבועות, בשל רכיב הלפטוספירה בחיסון המשושה. אם לא משתמשים בו, ניתן לחסן כבר מגיל 6 שבועות, ובכל מקרה לא מומלץ לחסן קודם לכן.
  • לפחות שני חיסוני משושה הניתנים במרווחים של 3 – 4 שבועות האחד מהשני.
  • יש לתת חיסון כלבת אחד לגורי כלבים שגילם יותר מ- 3 חודשים, תוך שמירת מרווח של 14 יום מכל חיסון משושה שניתן.
  • חיסון משושה נוסף (Booster) יינתן שנה לאחר המשושה השני או השלישי (אם ניתן). חיסון משושה נוסף (Booster) יינתן באופן רגיל פעם בשנתיים.
  • חיסון כלבת שנתי על-פי החוק הישראלי.

המרפאה שלנו פועלת על-פי תוכנית החיסונים הבאה:

כלבים

  • חיסון משושה ראשון: בגיל 8 – 9 שבועות
  • חיסון משושה נוסף: 3 – 4 שבועות לאחר מכן
  • חיסון כלבת: 14 ימים לאחר מכן
  • חיסון משושה נוסף: 14 ימים לאחר מכן (מומלץ לגזעים רגישים ולכלבים הבאים במגע עם כלבים רבים אחרים. כלב אשר מבלה את רוב זמנו בבית ובחצר, יסתפק בשני חיסוני משושה בלבד)
  • במקביל לחיסונים יקבל כל כלב טיפול כנגד תולעים.
  • לאחר שנה מהמשושה השני (או השלישי, אם ניתן), יינתן חיסון משושה נוסף.
  • לאחר מכן יינתן חיסון משושה פעם בשנתיים!
  • חיסון כלבת יינתן פעם בשנה, בהתאם לחוק.

חתולים

  • חיסון משולש / מרובע ראשון: בגיל 8 – 9 שבועות
  • חיסון משולש / מרובע שני: 3 – 4 שבועות לאחר מכן
  • במקביל לחיסונים יקבל כל חתול טיפול כנגד תולעים.
  • לאחר שנה מהמשולש / מרובע השני, יינתן חיסון משולש / מרובע נוסף.
  • לאחר מכן יינתן חיסון משולש / מרובע פעם בשנתיים!

צרו עמנו קשר

שעות פעילות

ימים א' - ה' 8:30 - 19:00
יום ו' 8:30 - 13:00
במקרי חירום 052-4455149

פרטים נוספים

טלפון: 04-6272291
פקס: 04-6272285
דוא''ל: karkurpets@gmail.com
כתובת: העליה 9, פרדס חנה כרכור

אנו מודים לחברנו ברוס (בנימין) לביא על הצילומים הנהדרים שלו, המופיעים באתר.